Mijn passie voor moestuinieren en biodiversiteit.

Thumbnail voor een blog over moestuinieren, door Ivy Abbas.

2023 is bijna voorbij en wat was het weer een mooi tuinjaar. Ik heb weer zo veel geleerd over moestuinieren en Grnfix heeft mij weer allerlei dingen geleerd over bodemgezondheid.

Mijn passie voor moestuinieren

Ik tuinier nu zo’n 4 jaar en moestuinieren is echt mijn passie. Het proces om iets van een zaadje tot vrucht te laten groeien vind ik bijna magisch. Als moeder heeft mij dit ook veel gegeven. Ik kan er erg van genieten om mijn kids in de tuin bezig te zien en dat ze vaak iets direct van de plant eten.

3 verschillende insecten op een witte bloem.

De liefde voor insecten

Mijn oudste zoon had geen interesse in insecten, maar door uit te leggen wat ze allemaal doen is hij er nu veel meer van gaan houden. Na 4 jaar is de biodiversiteit in onze voor- en achtertuin dan ook erg verhoogd. Elk jaar zien we weer nieuwe natuurlijke vijanden. Ik ben echt fan geworden van permacultuur en regeneratief tuinieren.

Alles wat de natuur ons geeft hoort naar mijn mening weer terug gegeven te worden aan de natuur. Door elk seizoen de biodiversiteit boven en onder de grond te verhogen komen er steeds minder ziektes en plagen. Daarnaast maak ik gebruik van een polycultuur waardoor insecten ook bij planten komen waar zij anders niet naar toe zouden gaan. Meer planten zorgt voor meer leven en de insecten weten precies waar er drinken of eten te vinden is.

Tomatenplant met trosen rode en groene tomaten eraan.

Deel en leer | Moestuinieren

In de herfst en winter kan ik net zo genieten van het bijvoeren van de vogels als dat ik in de zomer de insecten voorzie van water en stuifmeel. Vogels fluiten om aan te geven aan andere vogels dat er eten te vinden is. Dit herken ik ook bij moestuiniers. Ik deel veel van mijn oogst en als je met een enthousiaste tuinier praat zal hij of zij je altijd van nieuwe kennis voorzien. De tuiniercommunity vind ik dan ook een hele liefdevolle community waar wij elkaar allemaal betere tuiniers willen maken.

Plannen voor 2024

De winter gebruik ik vaak om plannen te maken voor het volgende seizoen. Borders die weer meer worden vol geplant met inheemse planten en elk seizoen vergroot ik de moestuinen. Mijn plan voor 2024 is dan ook om zowel in de zomer als in de herfst en winter te kunnen blijven moestuinieren. Door de producten van Grnfix zal ik de bodem het hele jaar alles kunnen geven wat het nodig heeft om dit te behalen.

Close-up van een prachtige gele bloem in een siertuin.
Jonge dame met rode trui presenteert een bodemverbeteraar product.

Ik kan nu al niet wachten om volgend jaar in december te kunnen vertellen wat ik in 2024 heb geleerd.

Blijf op de hoogte van mijn updates blogs hier bij Grnfix en leuk dat je het gelezen hebt. Volg me ook op Instagram voor meer foto’s en video’s van mijn avonturen.

https://www.instagram.com/p/CxDBhURKXo_/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *